Acest site utilizează module Cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru.

Un nume ce-i?

Publicat de Egomaniac 15.05.2018 0 Comentarii Costume de baie, Pentru bebeluşi,

Un nume ce-i?

 

Părinţii pot da copiilor lor ce nume doresc dar trebuie să fie conştienţi că numele au consecinţe. Un simplu nume nu este o garanţie a succesului dar cu siguranţă îţi poate face viaţa un pic mai uşoară.  

 

Impactul pe care îl are numele vine de la cum se aşteaptă oamenii să fii în funcţie de numele pe care îl porţi” spune profesorul James Burning de la Universitatea din Ohio. Să judeci pe cineva după numele pe care îl poartă poate fi nedrept, dar este ceva ce facem cu toţii atunci când luam hotărâri.  Într-un studiu realizat între 1994 şi 2001 într-o şcoală din Florida, economistul David Figlio a demonstrat că numele unui copil influenţează maniera în care el sau ea sunt trataţi de către profesor, iar acest tratament diferenţiat se refelectă în notele primite.  

 

Chiar şi literele care ne compun numele pot influenţa cariera pe care o vom urma. Dr Brett Pelham, analist la firma de sondaje Gallup spune că oamenii au tendinţa să urmeze profesii care se aseamănă la nume cu prenumele lor.  Efectul nume-literă este cauzat de ceea ce Dr Pelham numeşte « egotism implicit », adică suntem cu toţii atraşi în mod inconştient de lucruri care ne amintesc de noi înşine – inclusiv de literele din numele nostru. « Dacă observi chiar şi doar un fragment din numele tău atenţia îţi este atrasă şi se crează o asociere pozitivă pentru tine », spune Pelham, care a efectuat tot felul de experimente ce i-au demonstrat teoria.

 

Într-un alt experiment, 6000 de persoane din Anglia au fost rugate să acorde note pentru cele mai populare 40 de nume în funcţie de diferite calităţi precum atractivitatea, norocul, succesul. Pentru inteligenţă şi succes, numele regeşti au ieşit pe primul loc – James şi Elisabeth. « Aceasta este una dintre profeţiile care se auto-împlinesc : dacă ai un nume care pare inteligent şi atractiv vei fi poate văzut şi tratat diferit, sau te vei comporta într-o manieră diferită » spune conducătorul experimentului.

 

Psihologii reamintesc totuşi că aceste stereotipuri sunt de fapt presupuneri fără fond care dispar o dată ce afli mai multe despre o anumită persoană dar când vezi un nume implicit îi asociezi diferite caracteristici şi bazat pe acele asocieri emiţi tot felul de judecăţi despre cel ce poartă numele, despre competenţele şi abilităţile lui. Întrebarea care se pune atunci nu este neapărat « Un nume ce-i ?» ci mai degrabă « Ce semnal transmite numele meu – ce sugerează el ? »

 

Acestea toate sunt aspecte demne de luat în seamă când alegeţi numele copilui, iar odată ce l-aţi ales înseamnă că sunteţi mândru de el şi îl putem pune pe toate lucrurile bebeluşului, de la baveţică până la slipul cu care va merge la plajă.  Egomaniac se ocupă cu plăcere de toate acestea !

Lasa un comentariu